tisdag 25 oktober 2016

Sjuk, sjuk och så sjuk igen

Då var dom här, höstförkylningarna. Har hostat och haft ont i halsen i snart två veckor. Så himla segt...
En simlektion hann jag med förra veckan innan det blev sjukstuga igen. Den gick iofs väldigt, väldigt bra! Kände mig som en fisk :) Jag lyckades crawla min första 25:a, någonsin! Såå glad! Så att jag fått lov att avboka dagens lektion känns verkligen sådär. Hade varit så kul att se om nånting av det som gick bra sist har fastnat, eller om det bara var nybörjartur att det gick så bra förra gången.

Den stukade tummen efter vurpan på rullskidor är inte bra än heller. Känner att paniken inför vasaloppet börjar smyga sig på. Jag vill träna!!!!

Men men, nuvarande träningsplan är att ta det lugnt tills på fredag, då jag har simning igen. Ingen träning före det!

tisdag 11 oktober 2016

Första kraschen

Jaha, då var den kommen. Min första vurpa på rullskidor.. Har klarat mig länge ändå tycker jag.
Provade ett nytt ställe att åka på idag, cykelbanan mot Furuvik. Funkade ju kanon! Upplyst och bra asfalt. Jag hade blivit varnad för att åka längre än viadukten där det går ganska brant nedför och då jag inte är någon fena på att bromsa/stanna så känns det klokt att stanna där.

Det gick sjukt bra att åka idag! Jag försökte tänka på tekniken, att använda magen och inte ta slut i armarna. Jag kände mig stark och stakade på. Vips så var jag framme vid en nedförsbacke men jag tänkte inte på att det kunde vara den backen jag skulle passa mig för redan. Så jag började rulla nedför, och jäklar vad det gick undan! Försökte mig på någon slags plogning men det gick ju sådär så helt plötsligt låg jag på höften. Kom upp snabbt som attan, det kom ju bilar och jag skämdes för min vurpa :) Kände ganska snabbt att jag slagit i handen, och mycket riktigt, handsken var trasig. Vände och började åka tillbaka mot bilen med en mer och mer ond tumme.
Facit av vurpan blev en trasig handske, en stukad tumme och en skrapad skinka. Värst känns faktiskt handsken. Det var mitt favoritpar.. Kunde gått värre så jag är glad att det bara blev tummen som gör ont.

Väldigt nöjd med passet förutom incidenten vid backen. Det går fortfarande ganska vingligt men det går helt klart framåt. Bara kämpa på med tekniken! Flåset känns som att det sitter där hyfsat just nu iaf, men ska självklart bli bättre även det.
Fick ihop lite drygt en mil på ca 43 min. Jag är nöjd!

söndag 9 oktober 2016

Då har vecka 40 gått också då...

Som sagt, hjälp vad tiden går! En till vecka är förbi.
Jag hade för avsikt att börja min mer strukturerade grundträning den här veckan men planerade om pga Action Run i Västerås som gick i lördags. Kände mig också fortfarande tung och sliten efter Lidingö så veckan blev relativt lugn. Fick bara ihop ca 5 timmar träning vilket är lite för att vara mig, men välbehövligt kände jag.
Har simmat, cyklat, styrketränat och sprungit iaf men med lugnare intensitet. Förutom idag då jag instruerade RPM. Sååå kul! Jag älskar att instruera cykelklasser, det ger mig så enormt mycket. Är något magiskt med att få på sig headsetet, jag tror inte att jag tar i speciellt mycket, men pulsklockan säger alltid annat ;)

Tillbaks till Action Run, ett hinderbanelopp på 7,5 km i stadsmiljö med 30 hinder. Sjukt kul! Men fruktansvärt kallt. Speciellt efter att man blev blöt i vattenhindren.
Jag hade dock tur, blev inte så blöt. Lyckades hålla mig från att plumsa och var lätt och sjönk inte igenom som många andra gjorde. Roligaste hindren var rullbandet, ringarna och rampen. Fick dock hjälp upp över rampen, men jag är nöjd ändå. Tog mig ju iallafall upp så pass långt att jag nådde hjälpen :)

Mer hinderbana måste tränas nästa år! Hur jag ska få in all träning i mitt redan fullspäckade liv är en annan fråga...

onsdag 5 oktober 2016

Halvtid

Halva veckan har redan gått! Hjälp vad tiden går. Har tagit det ganska lugnt hittills, bra för att vara mig :)
Igår hade jag min andra simlektion. Jippie så roligt! Trodde väl aldrig att jag skulle tycka att simning var roligt. Men det är faktiskt det. Tränaren jag har är väldigt duktig och bra på att förklara.
Nu fick jag repetera flytläget, position på kroppen och att slappna av. Vi lade sedan på benspark, och några få armtag. Det gick förvånansvärt bra tycker jag. Var beredd på att sjunka som en sten, men jag höll mig uppe hyfsat iaf. Känns som att jag kanske kan lära mig crawla hyfsat om jag håller i det här. Bra känsla i kroppen! :)

Idag vaknade jag med grym träningsvärk. Fick lov att fundera vad jag hade gjort för nånting egentligen och kom på att jag körde ju ett 30 min bålpass innan simningen igår. Måste vara därifrån :)
Var ganska slut i kroppen efter en stressig dag på jobbet men tog mig ändå ut på höstens första pass på rullskidor. Hade glömt hur vingligt och jobbigt åt fotlederna det var i början. Fötterna skrek stanna efter bara några minuter. Det släppte dock efter ett tag men var svårt att få nåt tempo i åkningen när jag hade full koll på att hålla mig på benen. Men det vet jag blir bättre, bara att nöta på. Dagens pass gick bara ut på att vänja mig med utrustningen, ingen tanke på distans eller tid. Lagomt lugnt pass blev det på ca 40 min.
Tiden går ju fort, står inte på, snart är det dags för öppet spår. Kämpa!


Jag har som sagt roddat om träningsplanering något den här veckan på grund av lördagens Action Run i Västerås. Vill ha lite piggare ben och snabbare kropp då än det varit hittills efter Lidingö.
Börjar bli sjukt laddad inför utmaningen med 30 hinder på 7,5 km. Blir roligt tror jag!

måndag 3 oktober 2016

Summering vecka 39

Jahopp, då hade ännu en vecka bara sprungit förbi. Trodde inte att jag skulle vara så sliten efter Lidingöloppet, men det var jag tydligen. Tänkte jag skulle ha en hyfsat lugn vecka men nu när jag ska summera så blev det inte riktigt så. Jag har svårt för att hålla igen och ta det lugnt. Min största utmaning när det gäller träning.

Fick ihop 4 st styrkepass (2 st 3D träning, blandat styrka/flås, 1 bål och 1 instruerat corepass), 1 litet löppass där jag insåg att jag var sliten, mitt första simpass någonsin, ett pass hinderbaneträning och 3 mil landsvägscykling. Just ja, ett instruerat styrkepass också där jag mest körde rörlighet. Så totalt sett så kanske det inte blev en så lugn vecka. Grymt roliga pass den här veckan iallafall! Kul att träna ihop med andra och spännande med 3D träning som jag för tillfället snöat in lite på. Känns bra i kroppen.

Benen är iallafall sjukt slitna så nu har jag gett dem två vilodagar, bara lite promenad. Från idag hade jag tänkt köra igång med lite mer strukturerad grundträning som jag planerat ska sträcka sig 12 veckor framöver. Fokus på att stärka upp svaga länkar, förbättra uthållighet/kondition och förbereda kroppen för den tuffare träning som väntar. Första målet på klassikern är öppet spår i slutet av februari, så just nu ligger extra fokus på att få igång den skidåkarkropp som jag just nu inte har. Löpning/cykling är tänkt att få ge nåt pass per vecka åt rullskidor/skierg, men det kommer inte att plockas bort helt.
Har märkt att det är väldigt mycket svårare att göra en träningsplanering åt sig själv än åt någon annan. Mycket att ta hänsyn till när man har ett fullspäckat liv i övrigt.
Jag tror att jag har en bra grundplan just nu iallafall, sen gäller det bara att våga ändra och justera längs vägen. Som en lärare sa till mig i våras "en bra tränare planerar, en dålig tränare följer planeringen".
Börjar därför med att justera planeringen redan första dagen ;) Ska springa ett OCR lopp på lördag så de slitna benen får en extra vilodag.

Så här såg vecka 39:

8 timmar 32 minuter av träning
9 träningspass
38,2 kilometer registrerade

Enda jag skulle ha ändrat är att jag skulle tagit det lite mer lugnt för att ha piggare ben den här veckan. Men, men, man lär så länge man lever :) Nu kickar vi igång träningsvecka 40!